פסילת ספרים

כל עוסק מחויב בניהול ספרי חשבונות אשר מהווים את בסיס המידע לדיווח לרשות המסים.
הוראות ניהול פנקסי חשבונות קובעות כיצד ינהלו עסקים את הרישום החשבונאי של הכנסות, הוצאות, ביצוע עבודות ותנועות כספים.
ההוראות מבחינות בין סוגי עסקים שונים וכל עוסק ינהל את ספריו בהתאם לתקנות הספציפיות למשלח ידו או מקצועו, שכן על בסיס הספרים יוגשו הדוחות השנתיים לפקיד השומה או הדיווחים התקופתיים למע"מ.
סטייה מדרך רישום זו עלולה להוביל לפסילת ספרים.

פסילת ספרים מהי?

פסילת ספרים היא הליך מנהלי, מעין שיפוטי, בעלת משמעות רבה לפיה הדוחות שהגיש העוסק לאותה שנה אינם מקובלים על רשות המיסים, קרי, העוסק לא דיווח באופן כן ומלא על ההכנסות וההוצאות שלו לאותה שנת מס.

מבחינה כלכלית – לא ניתן לבטוח בשומה העצמית של העוסק, ולכן השומה העצמית משנת המס בה התגלו הליקויים תבוטל, ובמקומה תיקבע שומה חדשה על ידי פקיד השומה, זאת ללא קשר למסמכים ולדיווח של בעל העסק – שומה לפי מיטב השפיטה.

עורך דין פסילת ספרים

שומה לפי מיטב השפיטה

שומה לפי מיטב שפיטה כשמה כן היא, שומה הנקבעת לפי מיטב שפיטתו של פקיד השומה במנותק מנתוני העסק ודיווחיו, הנתמכת בנתונים, בהערכות וסטטיסטיקה ענפית שנמצאת בידי פקיד השומה, ולא בהתאם להכנסות בפועל. דבר שעשוי לגרום במקרים מסוימים לתשלום מס מוגדל.

מעבר לקביעת ההכנסה על פי מיטב השפיטה, ישנן גם סנקציות כלכליות נוספות הקבועות בפקודת מס הכנסה, כגון: שיעור מס התחלתי גבוה בגין הכנסה מידיעה אישית, אי התרת הוצאות שונות, אי הכרה בקיזוז הפסדים, עיכוב קבלת החזרי מס ודחיית בקשה להקטנת מקדמות.

בנוסף, מס הכנסה רשאי להחליט על העלאת שיעור ניכוי מס במקור בעשרות אחוזים מכל תקבול עסקי, דבר המהווה פגיעה ודאית בתזרים המזומנים וביכולת לעמוד בתשלומים השוטפים של העסק.

זכרו האחריות המלאה על ניהול ספרי החשבונות מוטלת על העוסק ולא על המייצג – רואה החשבון או יועץ המס.

מתי ובאיזה מקרים נפסלים ספרים?

פסילת ספרים מגיעה בדרך כלל בעקבות ביקורת יזומה, גלויה או סמויה של רשות המסים. הביקורת יכולה להתבצע הן בעסק על ידי עובדי יחידת ניהול ספרים והן מחוץ לעסק, כאשר בעל העסק מתבקש להמציא את ספרי החשבונות של העסק אל פקיד השומה.
ביקורת ניהול ספרים יכולה להיות באזור מסוים/ במגזר עסקי של ענף מסוים והכל בהתאם למדיניות רשות המסים.

בביקורת נבדק האם העסק עומד בהוראות ניהול ספרים על פי הענף אליו הוא משתייך, ובהתאם למשתנים אחרים הקבועים בהוראה הייחודיות לאותו ענף: מחזור הכנסות, מספר עובדים, פנקסים מיוחדים וכיו"ב.
לאחר ביצוע ביקורת ניהול ספרים וככל שמתגלים ליקויים, בין אם טכניים ובין אם מהותיים כדוגמת אי רישום תקבול, יישלח פקיד השומה הודעה לעוסק בה יודיע כי בכוונתו לפסול את פנקסי העוסק וכי עומדת לעוסק זכות השימוע בה יוכל להגיש בקשה מנומקת בכתב. לאחר מכן הוא יוכל להשמיע את טענותיו בעל פה בפני פקיד השומה, לפני שספריו ייפסלו ויוטלו כנגדו סנקציות.

במקרה שכזה, חשוב מאוד להתחיל לפעול באופן מידי וללא דיחוי, שכן יש בשימוע בכדי להוביל להחלטה האם לפסול את ספריו של העוסק או לחילופין להסתפק במתן הוראות לתיקון, או במתן אזהרה.
אי משלוח בקשה מנומקת בכתב יתפרש כוויתור על הזכות להשמעת הטענות ויראו בספרים כפסולים.

שימוע פסילת ספרים

במקרה בו הודיע פקיד השומה על כוונתו לפסול את ספריו של העוסק, עומדת לעוסק הזכות להשמיע את טענותיו בכתב ולאחר מכן בעל פה בפני פקיד השומה וזאת על מנת לעמוד על אמינות הספרים ולשכנע את פקיד השומה להימנע מלפסול את הספרים.

השימוע הינו אחד השלבים המשמעותיים בתהליך, מדובר בזכות של העוסק ולא חובה, אך חשוב מאוד שלא לוותר על הליך השימוע ולהגיע מוכנים לשאלות פקיד השומה עם הסברים לליקויים שנמצאו בספרים.
אי התאמות חוזרות בספרים עשויות להוביל בדיקות תכופות ודקדקניות.

טרם הגשת בקשה מנומקת בכתב וטרם שימוע בעל פה, חשוב לפנות לעו"ד מומחה בתחום. להיערך ולהגיע לשימוע מוכנים עם כלל הטענות, דבר שעשוי לשפר משמעותית את תוצאות השימוע עד לכדי קבלת טענות העוסק, והימנעות מפסילת ספרים כמו גם להצלחת ההליך בבית המשפט במידה וטענות הנישום בהליך השימוע נדחות על ידי פקיד השומה.

ערעור פסילת ספרים

על החלטת פסילת ספרים, שכאמור בעלת השלכות כלכליות משמעותיות הן לסכומי המס שהנישום נדרש לשלם והן לסנקציות שיוטלו על מהלך העסקים הרגיל של העסק, רשאי נישום לערער לבית המשפט המחוזי.
נטל ההוכחה במקרה של פסילת ספרים מוטל על הנישום המבקש לערער על שומת מס, ועליו להוכיח כי ספריו משקפים נכונה את הרישום החשבונאי ודיווחיו לרשויות המס – אמת.
בהעדר הוכחות לכך שסבירות ההכנסה כפי שקבע פקיד השומה אינה נסתרת על ידי הנישום, אזי השומה תתקבל על ידי בית המשפט.
ערעור לבית המשפט הינו הליך מורכב ודורש בחינה משפטית של עורך דין בעל ניסיון משפטי והצלחות בתיקי פסילת ספרים.

משרד עורכי דין - יוסי חמצני

ליווי והכוונה של עורך דין מומחה לפסילת ספרי חשבונות

פסילת ספרים בעלת השלכות משמעותיות ויש ביכולתה להוביל להגבלות שיוטלו על העוסק. לפיכך חשוב מאוד לפנות לעו"ד מסים מומחה בהליכי ניהול ספרים ולהגיע לשימוע מוכנים עם כלל הטענות דבר שעשוי לשפר משמעותית את תוצאות השימוע, עד לכדי קבלת טענות העוסק והימנעות מפסילת ספרים, כמו גם להצלחת ההליך בבית המשפט במידה וטענות הנישום בהליך השימוע נדחות על ידי פקיד השומה.

עו"ד יוסי חמצני בעל ידע מקצועי וניסיון רב בטיפול באי רישום תקבול, פסילות ספרים ושומות מס ומייצג עוסקים פרטיים וחברות העומדות בפני פסילת ספרים והוצאת שומות מס.