עבירות זיוף מסמכים: מידע ודרכי התמודדות

תוכן עניינים

עבירות זיוף מסמכים: מידע ודרכי התמודדות

חוק העונשין אוסר על זיוף מסמכים ומגדיר במפורש את מעשה זיוף המסמכים כעבירה פלילית. ההגדרה הזו מעלה כמה שאלות חשובות: אילו פעולות מהוות זיוף מסמכים? אילו עונשים מוטלים על עבירה זו? האם ישנן נסיבות מקלות שעלולות לחול על מקרים של זיוף? יתרה מזאת, מה האמצעים העומדים לרשותו של נאשם בביצוע עבירות של זיוף מסמכים? במאמר הבא נסקור את הנושאים האלו, ונגלה כיצד להתמודד עם האשמה בעבירות זיוף מסמכים.

זיוף מסמכים: הגדרה ומידע חיוני

במסגרת חוק העונשין, ישנן מגוון עבירות המוגדרות כ"עבירות מרמה, סחיטה ועושק". עבירות אלו כוללות פעילויות של רכישה במרמה, הונאה, ורישומים מזויפים. בקבוצת עבירות אלו נכלל האיסור על זיוף מסמכים כמפורט בסעיף 418 לחוק, הקובע כי הכנת מסמך מזויף כרוכה בעונש של שנת מאסר. זיוף מסמך במטרה להשיג משהו באמצעות השימוש בו גורר עונש של שלוש שנות מאסר. במקרים בהם העבירה מבוצעת בנסיבות מחמירות, עולה העונש לחמש שנות מאסר.

עבירות זיוף מסמכים: מידע ודרכי התמודדות

סעיף 414 לחוק

בטרם נעמיק באיסור זיוף מסמכים וגווניו, חשוב להכיר את הגדרת הזיוף המפורטת בסעיף 414 לחוק העונשין.

זיוף מסמכים:

יצירת מסמך מזויף, שנועד להטעות את מי שמעיין בו בכדי לחשוב שהוא אותנטי נחשבת לזיוף לפי החוק. המונח "מסמך" בסעיף זה מתפרש באופן רחב וכולל כל פריט שיכול לשמש כראיה בבית המשפט. חשוב לציין שההמצאה של מסמך בדיוני עולה בגדר זיוף רק אם היא נועדה להטעות.

שינוי מסמכים:

מעבר להכנת מסמכים שיש בהם להטעות, החוק מרחיב את ההגדרה של זיוף גם לשינוי מסמכים קיימים בדרך של הוספת פרט או השמטת פרט מתוך כוונה לרמות או ללא אישור מתאים. זה חל בהנחה שהשינוי נראה כאילו היה מורשה.

זיוף חתימות:

זיוף חתימות גם הוא בגדר זיוף מסמכים. אנשים המזייפים חתימות, בין אם של מכרים או דמויות סמכות, לא רק עוסקים בזיוף חתימות אלא גם מבצעים את העבירה הרחבה יותר של זיוף מסמכים. זה חל אם החתימה מזויפת ללא סמכות או בשם מדומה ומתוך כוונה להונות.

הרשאה לחתימה בשם אחר:

חתימה בשם אדם אחר עלולה להוות זיוף אם נעשה שלא כדין ומתוך כוונה להונות. יחד עם זאת, ישנם מקרים בהם אדם חותם בשמו של אחר, בידיעתו ובהסכמתו והדבר עשוי להיחשב קביל מבחינה משפטית.

כך או אחרת ניתן לתת ייפוי כוח למי שצריך לחתום או לבצע את הפעולה בשמכם ולחתימתו יהיה תוקף כאילו זו הייתה חתימתכם.

עבירות זיוף מסמכים: מידע ודרכי התמודדות

צורות שונות של עבירות זיוף:

זיוף חשבוניות מס פיקטיביות:

הנפקת חשבוניות פיקטיביות ע"ש עוסק או חברה לגיטימית במטרה להתחמק ולהשתמט מתשלום מס מהווה זיוף. שימוש בחשבוניות מס פיקטיביות מהווה עבירה חמורה הנושאת לצידה עונש של 5 שנות מאסר ו- 7 שנות מאסר בנסיבות מחמירות לצד קנסות כבדים.

– זיוף מסמכים רפואיים:

זיוף מסמכים רפואיים כגון אישורי מחלה ומסמכים רפואיים אחרים, מהווה עבירה לפי סעיף 418 לחוק העונשין.

– זיוף כרטיסי אשראי:

זיוף כרטיסי אשראי נחשב לזיוף מסמכים. המדובר בעבירה חמורה בשל פוטנציאל לנזק כספי משמעותי.

אשר לזיוף שטרות ומטבעות, הרי שקיימים סעיפי חוק העוסקים במפורש בזיוף שטרות ומטבעות ולא בזיוף כרטיסי אשראי.

– זיוף בצבא:

זיוף מסמכים בהקשרים צבאיים כגון זיוף אישורים, חופשות, הכשרות ועוד, מהווה עבירה הן על פי פקודות הצבא והן על פי חוק העונשין.

לסיכום

עבירת זיוף מסמכים מהווה עבירה פלילית. זיוף מסמכים, או שימוש במסמכים מזויפים, עלולים להוביל לענישה. אם נחקרתם או הואשמתם בביצוע עבירה של זיוף מסמכים, פנו אלינו לקבלת ייעוץ וייצוג משפטי בהקדם.

משרד עורכי דין יוסי חמצני מתמחה בעבירות צווארון לבן, עורך דין מרמה והונאה לרבות עבירות זיוף מסמכים וזיוף חשבוניות מס פיקטיביות עם ידע וניסיון רב בתחום.